- Dureri de Spate
Durerea Cervicală - 6 Sfaturi Practice de Prevenție și Ameliorare
E foarte probabil ca să te fi trezit într-o dimineață cu gâtul înțepenit. Sau măcar ai simțit dureri la nivelul gâtului de la anumite poziții greșite. Durerea cervicală este destul de comună, dar asta nu înseamnă că trebuie ignorată. De obicei, aceste dureri sunt de natură musculară, dar uneori pot fi afectate și tendoanele sau ligamentele din jurul coloanei. Dacă nu ești atent și ignori semenele ce ți le transmite corpul tău, odată cu trecerea timpului poate fi afectată și coloana. Asta înseamnă că problemele pot deveni și mai serioase.
În următoarele rânduri vreau să îți prezint câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru a preveni o mulțime de probleme.
Prevenția… Nu prea ne place nouă, oamenilor, cuvântul ăsta… Totuși, e destul de evident că prevenția este mult mai eficientă și mai bună decât orice tratament.
1. Folosește pernă ortopedică
Primul și cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a scăpa de durerea cervicală este să înlocuiești perna clasică cu una ortopedică. După cum poți observa în poza de mai sus, perna ortopedică are o formă mai deosebită. Este special concepută pentru a menține coloana cervicală în poziția corectă. Poate te gândești că nu contează așa mult poziția în care dormi… Mai gândește-te o dată! Petreci în jur de 8 ore din 24 dormind. Adică o treime din timpul tău. Deci ce părere ai? Oare e important să ai corpul cât se poate de relaxat?
Dacă folosești o pernă prea subțire, capul va sta prea pe spate. Pe de altă parte, dacă e prea înaltă, tot nu vei reuși să menții aliniamentul natural al coloanei. Tocmai de aceea, pernele ortopedice au acea curbură ce ajută coloana să stea în poziția ei naturală, indiferent dacă dormi pe spate sau pe o parte. Plus că, spuma din care sunt construite pernele ortopedice ajută la ajustarea presiunii.
Încearcă pe cât posibil să eviți să dormi pe burtă. În această poziție gâtul este mereu în tensiune, ceea ce poate duce la dureri destul de mari.
2. Ajustează înălțimea televizorului și a monitorului
În ziua de azi petrecem foarte mult timp în fața ecranelor. Telefoane, televizoare, tablete, laptopuri, ceasuri inteligente și tot felul de alte dispozitive care ne fură atenția în fiecare minut. Dar, pe lângă că ne fură atenția, aceste dispozitive ne pot aduce și un “cadou”: durerea cervicală.
Este foarte important ca atunci când petreci mult timp în fața ecranelor, să nu ții capul înclinat nici în jos, nici în sus. Aproximativ mijlocul ecranului trebuie să fie așezat la nivelul ochilor, astfel încât să privești drept către ecran.
3. Evită să te uiți prea mult în jos la telefon
Nu cred că ești străin față de poziția din poza de mai sus. Cu toții petrecem ore întregi într-o zi cu ochii în telefon. Capul tău cântărește aproximativ 5 kg. Faptul că îl ții aplecat atâta timp în față nu face altceva decât să pună presiune pe musculatura din spatele gâtului. Și uite așa apare durerea cervicală și nu știi de unde…
Dacă e absolut necesar să folosești telefonul mult timp, încearcă să-l ții la nivelul ochilor pentru a menține capul în poziție verticală. Astfel, centrul de greutate va fi în ax cu coloana și nu va mai fi o tensiune atât de mare pe musculatură. Pentru o postură corectă, ideal este că urechile să fie aliniate cu umerii.
4. Distribuie greutățile pe umeri în mod egal
Cred că faci și tu cumpărături, nu?
Ei bine, atunci când faci cumpărăturile sau pur și simplu când duci in spate un ghiozdan mai greu, este bine să distribui greutatea în mod egal pe ambii umeri. Până la urmă, exact din acest motiv sunt făcute ghiozdanele cu două bretele.
Am întâlnit prea mulți elevi și studenți care au coloana strâmbă din cauză că țin ghiozdanul plin de cărți doar pe un umăr. Da, poate arată mai cool, dar este de dăunător pe termen lung. În special în cazul copiilor, care sunt în creștere. Este important să menții o coloană dreaptă pentru a te proteja atât de durerile cervicale, cât și de alte probleme ce pot apărea în timp (ca deformări ale coloanei).
5. GetUp! și antrenează musculatura gâtului
O spunem mereu pacienților noștri: trebuie ca musculatura să fie în echilibru. Adică, lungimea mușchiului trebuie să fie la fel pe ambele părți. Astfel menții mușchii elastici pentru ca să se poată contracta și relaxa la fel.
Cum faci asta? Prin exerciții de stretching și de tonifiere.
Pentru a preveni durerea cervicală sau alte afecțiuni ale coloanei, trebuie ca mușchii, tendoanele și ligamentele să funcționeze optim pentru a susține coloana.
6. Din când în când, mergi la un masaj
Poate ai impresia că masajul e un moft, însă ai fi surprins de câți pacienți cu contracturi cervicale întâlnim la cabinetul ProActive Therapy.
Și cum se rezolvă contracturile musculare? Una din soluții este masajul!
Adevărul este că masajul are multiple beneficii și ți-aș recomanda să faci din masaj un mic obicei. Să știi că de multe ori, musculatura are nevoie de ajutor extern pentru a se relaxa total.
Dacă aplici aceste sfaturi, ușor, ușor durerea cervicală va dispărea.
Poate că e dificil să le aplici pe toate deodată. Dar începe cu masajul! Sigur o să ți se pară mai ușor…
Dacă ai orice întrebări cu privire la recuperare medicală, mă poți contacta la estera@getup.ro.
Mi-ar face plăcere să discutăm!